Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 25
Home Седмицата САЩ Стрелбата в Лас Вегас е нов тест за президента Доналд Тръмп

Стрелбата в Лас Вегас е нов тест за президента Доналд Тръмп

Е-мейл Печат ПДФ

Стрелбата в Лас Вегас, която се превърна в най-кървавата атака в САЩ с 59 убити и повече от 500 ранени, е нов тест за управлението на президента Доналд Тръмп, пише в коментар Politico. Европейското издание посочва, че след като отмине шокът от случилото се, Тръмп ще трябва да управлява трудна политическа ситуация.
След ден президентът ще бъде в Лас Вегас и ще трябва да влезе в роля, в каквато не е бил досега - на утешител на семействата на жертвите и пострадалите.
На този етап не е ясна мотивацията на стрелеца и първите коментари в САЩ веднага обърнаха внимание към тема, която американският президент и неговите съветници сякаш отбягват - продажбите на оръжие в страната. Някои умерени републиканци изразиха и своите надежди, че случилото се ще промени намеренията на Тръмп и той ще се обърне срещу проект на закон, позволяващ свободната продажба на заглушители за оръжие.
Лобистите на закона посочват, че текстовете ще защитят слуха на ловците, но проектът е твърде спорен дори и за защитниците на свободната търговия с оръжие в САЩ.
Дебатите по темата за търговията с оръжие отвъд Океана се повдига периодично след случаи на масова стрелба.
Предшественикът на Тръмп Барак Обама оказваше сериозен натиск за по-голям контрол при продажбата на оръжие в страната. Той засили своята реторика срещу оръжията след предишния най-масов трагичен инцидент - през юни 2016 година в гей бар в Орландо, когато бяха убити 49 души, а 53-ма бяха ранени.
Усилията на президента обаче бяха блокирани, а основно представители на републиканците са в подкрепа на либералната продажба на оръжия в САЩ.
Днес Politico подчертава, че досега Доналд Тръмп няма намерения да се противопоставя на оръжейното лоби в страната. Нещо повече - един от синовете на президента е страстен ловец и защитава яростно идеята за свободната продажба на заглушителите на оръжие. В интервю Доналд Тръмп Младши е категоричен, че те са напълно безопасни и продажбата им е с цел опазване на здравето.
Стрелецът от Лас Вегас обаче беше локализиран от местните сили за сигурност именно по звука на оръжието, което използваше да обстрелва събралите се на концерт хора, посочва още изданието и допълва, че вероятно законопроектът вече не е толкова актуален.
От Белия дом на този етап отказват коментар каква ще е позицията им относно законопроекта. Говорител на институцията обясни, че сега е момент за "траур, за благодарност за спасените", а не момент за политически решения.


www.investor.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер