Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата САЩ В Чикаго ще се състои втори изпит по български език по програмата "Печат за двуезичност"

В Чикаго ще се състои втори изпит по български език по програмата "Печат за двуезичност"

Е-мейл Печат ПДФ

Уважаеми родители и ученици,

Уважаеми учители и директори на българските училища в щата Илинойс,
През 2017 г. ГК Чикаго, съвместно с българските училища в Чикаго, успяха да включат българския език в образователната система на щата Илинойс. Благодарение на експертната помощ на Департамента за езиково обучение при Софийски университет „Св. Климент Охридски" (ДЕО – СУ) изпитът по български език беше сертифициран и признат от Борда по образование на щата Илинойс (Illinois State Board of Education – ISBE). На проведения през м. май 2017 г. изпит се явиха 9 ученици, като всеки един издържа успешно теста. Нашият пример вече се разпространява и в други щати на Америка, където има големи български общности – Калифорния, Ню Йорк/Ню Джърси, района около столицата Вашингтон.
ГК – Чикаго има удоволствието да ви информира, че на 9 декември 2017 г. ще се проведе втория изпит по български език за придобиване на сертификат, чрез който зрелостниците могат да се включат в програмата „Печат за двуезичност" на щата Илинойс (Seal of Biliteracy). Проверяващи от България отново ще бъдат нашите партньори от Департамента за езиково обучение при Софийския университет „Св. Климент Охридски" (ДЕО – СУ), които ще издават съответните сертфикати/свидетелства (в приложения файл можете да видите как изглежда такъв сертификат от миналогодишната кампания). Сертификатите/свидетелствата са на двата езика – български и английски. Координатор от страна на българските училища в Чикаго ще е г-жа Боянка Иванова – директор на училище „Джон Атанасов". Въпросите към нея можете да задавате на и-мейл адрес:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Разбира се, при необходимост, към ГК-Чикаго също могат да бъдат задавани въпроси:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
По-долу Ви представяме по-подробна информация по предстоящия изпит:
Дата на провеждане: 9 декември 2017 г.
Час на провеждане: подлежи на допълнително уточнение с изпитващите от София. При всички положения ще е в предиобедните/обедните часове местно чикагско време на 09.12.2017 г.;
Място на провеждане: Oakton Community College, 1600 E. Golf Rd., Des Plaines IL, 60016. Точните учебни стаи/зали ще бъдат уточнени няколко дни преди изпита. Молим да се има предвид, че Oakton Community College не участва в администрирането на този изпит, респ. към колежа не следва да бъдат отправяни питания по този въпрос.
Такса за участие в изпита: 115.00 (сто и петнадесет) щ. долара платими към ДЕО – СУ по банков път + допълнителни 35.00 долара  за административни разходи по провеждането на изпита в Чикаго (квестори, наемане на зали и други). Подробни указания за банковия превод към ДЕО – СУ изпращаме в прикачения файл. Начина на заплащане на 35.00 долара за административни разходи в Чикаго ще бъде уточнен допълнително. ГК-Чикаго не е страна по финансовите взаимоотношения във връзка с изпита между родителите/учениците – ДЕО-СУ и координаторите на изпита в Чикаго. ГК-Чикаго не събира каквато и да било такса по провеждането на изпита.
ГК-Чикаго изразява надежда, че ще бъде регистрирана висока активност на тазгодишния изпит по български език. За тези ученици, които датата 9 декември 2017 г. не е удобна (поради някаква конкретна причина) предвиждаме евентуално провеждане на допълнителна изпитна сесия през втората половина на м. януари 2018 г.
Пожелаваме здраве и успех на всички зрелостници!

 

ГК - Чикаго

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер