Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
януари 20
Home Седмицата САЩ Китай призова САЩ да се откажат от мисленето от Студената война

Китай призова САЩ да се откажат от мисленето от Студената война

Е-мейл Печат ПДФ

САЩ би трябвало да се откажат от своя "манталитет от Студената война" и да се стремят към сътрудничество, заяви китайското министерство на външните работи, след като американският президент Доналд Тръмп изнесе реч за националната сигурност, в която описа Китай като заплаха за интересите на САЩ, предаде Ройтерс.
"Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си", каза говорителката на министерството Хуа Чунин.
В своята реч Тръмп посочи Китай като основно предизвикателство за глобалната сила и влияние на САЩ. В представената вчера стратегия за националната сигурност той определи страни като Русия и Китай като съперници, които "използват технологии, пропаганда и принуда, за да формират свят, противоположен на нашите интереси и ценности".
Китайското външно министерство отвърна на тази характеристика, като описа глобалните амбиции на Пекин като добронамерени.
"Китай никога няма да се развива за сметка на интересите на други страни и в същото време никога няма да се откаже от легитимните си права и интереси", заяви Хуа.
"Сътрудничеството е единственият правилен избор за Китай и САЩ", подчерта тя и добави, че е нормално двете страни да имат разногласия, но би трябвало да намират конструктивни начини да се справят с тях.
По думите й Китай и САЩ в качеството си на двете най-големи икономики имат отговорност да защитават световния мир и стабилност и да насърчават глобалното благоденствие.
Според Пекин сътрудничеството между Китай и САЩ ще бъде печелившо и за двете страни, а противопоставянето ще донесе взаимни загуби.
"Китай иска да съществува мирно с другите страни, включително САЩ, въз основа на взаимно уважение. Но САЩ би трябвало да се приспособят към развитието на Китай и да го приемат", заяви китайското посолство във Вашингтон.


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер