Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Седмицата САЩ Тръмп спечели състезанието за политик, подкопаващ най-силно свободата на словото

Тръмп спечели състезанието за политик, подкопаващ най-силно свободата на словото

Е-мейл Печат ПДФ

Американският президент Доналд Тръмп беше определен за държавния лидер, който повече от всеки друг подкопава свободата на печата в страната си. Това обяви Американският комитет за защита на журналистите (CPJ), предаде БГНЕС.
"За разлика от своите предшественици, Тръмп постоянно пренебрегва позициите на националните медии и отказва да повдигне въпроса за свободата на пресата, когато тя бива подкопавана от репресивни лидери", посочват от правозащитната организация, базирана в Ню Йорк. В обобщението си тя изтъква още, че по време на управлението на Тръмп "Министерство на правосъдието е отказало да следва ангажимента си, насочен към защита на източниците на информация на журналистите, а Държавният департамент е предложил да се намали финансирането за международните организации, наблюдаващи приетите от света мерки в подкрепа на свободата на словото".
В очеркът си Комитетът отправя упрек не само към Тръмп, но и към други западни лидери, че заради тях броят на гниещите в затвора журналисти е достигнал "рекордно високи нива".
По отношение на защитата на журналистите, организацията нарича турският президент Реджеп Тайип Ердоган "лидерът, който най-агресивно използва антитерористичните закони в страната си срещу пресата". Под същото определение попада и египетският държавен глава Абдел Фатах ал Сиси.
Най-строгият контрол върху медиите пък се приписва на китайския президент Си Дзинпин, а най-голямото отдалечаване от принципите на свободата на пресата – на външния министър на Мианмар Аунг Сан Су Чи, която де факто е политически лидер на страната. Полският държавен глава Анджей Дуда пък е претендент за най-отявленият ренегат.
Откакто пое властта, Тръмп постоянно обвинява американските медии, че нарочно му се противопоставят, като публикувайки неточна информация за него или тиражират т.нар. "фалшиви новини" срещу него. През март месец миналата година американският държавен глава дори нарече някои от опониращите му медии (в. The New York Times и телевизиите CNN, NBC, CBS и ABC) "врагове на народа". На 2 януари тази година пък Тръмп се закани, че ще присъди награди на "Най-нечестните и продажни медии на годината". Те ще бъдат обявени следващата сряда, 17 януари.


www.actualno.com

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер