Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Свят Насилието в училище като световна епидемия

Насилието в училище като световна епидемия

Е-мейл Печат ПДФ

Безспорен факт е, че случаите на агресия в училище у нас, особено насилието спрямо учителите, зачестяват все повече.
През миналата учебна година над 80% от училищата в страната са подали поне един сигнал за насилие. Ситуациите с физическа и вербална агресия са над 4500 за учебната година.  Това прави средно по 30 случая на учебен ден.
Министреството набеляза конкретни мерки за борба с насилието в училище. Те включват провеждане на беседи, на ролеви игри, открити уроци с участието на родителите, организиране на клубове по интереси от страна на по-големите ученици в подкрепа на учителите за превенция и противодействие на насилието и др. Също така до края на 2018 г. МОН си поставя за цел да осигури достъп на всяко дете и ученик до подкрепа от психолог и/или педагогически съветник.
Оказва се, че училищната агресия не се изолиран случай само за България. В световен мащаб почти навсякъде се отчита ръст на инцидентите с насилие от страна на ученици към учители и между самите деца. Възрастовата граница на агресията постоянно пада, като вече се срещат нерядко и примери на агресивно поведение дори на деца от началното училище.
Според статистика от 2015 г. 10-те държави с най-високи нива на насилие в училище са САЩ, Великобритания, Южна Африка, Полша, Япония, България, Франция, Белгия и Австралия.
През 2014 г. в САЩ 65% от всички училища са съобщили за случаи на агресия, като процентът в държавните училища е особено висок - над 90%. Голяма част от американските училища са въвели видеонаблюдение на своята таритория, за да реагират възможно най-бързо при инцидент.
В най-проблемната европейска страна в класацията - Великобритания, 4 от 10 учителизаявяват, че са били обект на агресия от страна на ученици през последната година.


От тези преподаватели 77% са били блъскани, а половината са били ритани или замеряни с предмети. 9 от 10 души от персонала на училищата са били обект на вербална агресия като викове и нецензурни думи. 45% от британските учители смятат, че поведението на учениците се е влошило в последните 2 години.
Страната е била свидетел на фрапиращи случаи на побой и дори убийства на учители в близкото минало.
Великобритания, както и много други страни в Европа и извън нея, практикува една основна мярка срещу неприемливото поведение в училище - отстраняването. То обикновено е за определен период от време, но при по-тежки прегрешения се прилага директно изключване.
През последната година отстраняванията на ученици заради насилие във Великобритания са нарастнали с 12%, достигайки 1600 отстранявания на ден. 31 ученици на ден пък биват изключвани.
Така, през 2015 г. над 20 000 пъти британски ученици са били наказвани с отстраняване от училище заради агресия срещу възрастни (учители и персонал), и над 54 000 - за такава срещу деца.
Именно заради крайно притеснителната статистика, Великобритания е взела по-сериозни мерки в борбата срещу училищната агресия.
Такава мярка е например постоянното присъствие на полицай или полицаи в сградата на училището. Хиляди британски училища имат формални споразумения с полицията за присъствие или своевременна реакция при нужда.
Много директори са разпоредили отмяна на правилото "без докосване", за да могат учителите да извеждат проблемните ученици от час, и са осигурили механизми, за да не могат решенията за отстраняване и изключване да бъдат атакувани.
Ако обаче ученик не пожелае да напусне класната стая, когато бъде изгонен, и учителят не може да се справи, се намесва полицията.
Насилието в училище се превръща в световен проблем и дори уредени и развити европейски държави, които попадат извън класацията, признават, че са обхванати от епидемията.
Така например 59% от учителите в Германия заявяват, че през последните години агресията в училище се е увеличила чувствително. Между 1999 г. и 2009 г. над 20 немски учители са починали в следствие на подобни атаки. През последните години страната е свидетел на случаи, в които и ученици, и родители нападат учители.
През 2016 г. 45 000 учители в Германия са били обект на агресия. За това свидетелстват всеки шестима на 100 учители.
Дори известните със своето спокойствие и сигурност скандинавски страни са засегнати. Дания например съобщава за 50% ръст на агресията срещу учители между 2013 г. и 2015 г.
Историите за насилие навсякъде са еднакви. Агресията сред подрастващите расте и всяка държава се опитва да намери правилния път, за да защити децата и служителите си.
Австралия например, страна от злополучния Топ 10, също прегръща идеята за полицаи в училищата. Органите на реда също така организират курсове за овладяване на гнева за ученици, както и различни програми.
Япония далеч не е спокойната страна, която изниква в съзнанието на мнозина. Училищата там са ставали дори арена на убийства - на ученици и учители. Широко разпространен е и училищният тормоз, като 14% от японските деца признават, че са тормозени в училище.
В Япония боят и физическите наказания в час са забранени от 1947 г., но все още някои учители прибягват до тях, подкрепяни от родителите. През 2012 г. разследване разкри, че за година учители са приложили различни форми на физическо наказание на над 10 000 ученици. Държавата обаче категорично се разграничава от тези методи за справяне със ситуацията.
Южна Корея има подобен проблем. На учителите е забранено да бият учениците от 2010 г. насам, но могат да ги наказват чрез физически упражнения.
Повече от ясно е обаче, че въпросните техники нямат особен ефект, защото агресията в училище продължава да бъде проблем. Насилието сред подрастващите е световна тенденция, с която се сблъсква не само България. Различните държави имат различен подход към проблема, но навсякъде експертите са категорични, че същината на въпроса се корени във възпитанието, разклатените семейни ценности, кризите, през които преминават обществата и проблемите с дискриминацията и липсата на внимание.

 


www.actualno.com

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер