Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата Свят „Олимпик", „Нормандия" и „Париж" - легендите на океана

„Олимпик", „Нормандия" и „Париж" - легендите на океана

Е-мейл Печат ПДФ

paris1Параходът „Олимпик" е собственост на White Star Line, в периода 1911-1934 г. и на „Cunard White Star Line" в периода 1934-1935 г. Той е един от емблематичните емигрантски параходи на своето време. Пристанището на регистрацията му е: Ливърпул, Великобритания. Маршрутът, по който пътува е: Саутхемптън - Ню Йорк. Параходът е поръчан през 1907 г. на параходната компания „Харланд и Уулф", Белфаст. Той е завършен на 31 май 1911 г. и първото му пътуване е на 14 Юни 1911 г. Излиза от употреба през 1935 г.
„Олимпик" тежи 45 324 бруто тона. Има общо 10 палуби. Развива скорост от 21 възела (39 км / ч; 24 mph), или 23 възела (43 км / ч; 26 mph) максимум. Капацитетът му е 2435 пътници и 950 човека екипаж.
„Олимпик" заслужено се радва на дълга и славна кариера в продължение на 24 години. Това включва услуга като превоз на военни части – имущество и хора по време на Първата световна война. Параходът се завръща в цивилна служба след войната и служи успешно като презокеански лайнер през 1920 година и в първата половина на 1930 г., въпреки голямата конкуренция, както и спадът в търговията по време на Голямата депресия, след 1930 г.
„Олимпик" е най-големият пътнически кораб в света за два периода - 1911-1913 г., прекъснат само за кратко от малко по-големия „Титаник" (който е със същите размери, но е с по-висок брутен тонаж поради ревизирани интериорни конфигурации). „Олимпик" си запазва титлата на най-големия британски лайнера до „RMS Queen Mary".
За разлика от „Олимпик", другите кораби в класа, „Titanic" и „Британик", нямат особено дълъг живот в океана. В нощта на 14/15 април 1912 г., „Титаник" се сблъсква с айсберг в Северния Атлантик и потъва, отнемайки над 1500 живота, а „Британик" попада на мина и потъва в Средиземно море на 21 ноември 1916 г., отнасяйки в дълбините заедно със себе си 30 души!
Международният търговския флот е изправена пред нарастващо предизвикателство от основните съперници Cunard и White Star Line, особено когато на вода са пуснати параходите „Лузитания" и „Мавритания" - най-бързите пътнически кораби в експлоатация.
„Харланд и Уулф" получават правото на значителна свобода при проектирането на кораби за „White Star Line", като в същото време се търси обща концепция за един корабен дизайн.
„Олимпик" е проектиран като луксозен кораб. Пътническите съоръжения, фитинги, планове палубата и техническите съоръжения до голяма степен са идентични с тези на по-известния „Титаник", макар и с някои малки вариации. Пътниците от първа класа се ползват от луксозни каюти, а някои са оборудвани със самостоятелен санитарен възел. Пътници в първа класа могат да се хранят в голямата и луксозна трапезария или в по-интимния A La Carte-ресторант.
Пищно стълбище, построено само за привилегированите пътници от първа класа води до три асансьор, които водят до E палуба. Изградена е стая за пушачи в грузински стил, веранда-Café, украсена с палмови дървета, плувен басейн, турска баня, фитнес-зала и няколко други места за хранене и развлечения.paris2
Съоръженията за втора класа включват пушалня, библиотека, просторна трапезария, и асансьор. Пътниците от трета класа ползват сравнително добри условия в сравнение с други кораби, което не се различава особено от стандарта в първите две класи. Вместо големи спални помещения, предлагани от повечето кораби по онова време, пътниците от трета класа на „Олимпик" пътуват в каюти, в които са разположени от две до десет легла. Съоръженията за трета класа включват стая за пушачи, обща площ и трапезария.
Като най-големия кораб в света, и на първо място в един нов клас суперлайнери, „Олимпик" привлича значителен интерес в световен мащаб, както и внимание от страна на пресата и обществеността. След пристигането си в Ню Йорк, параходът е посетен от над 8000 души.
В един период от време и параходът „Нормандия" държи първенството за най-голям и най-бърз в света. По това време, само за 8 дена се е преминавал Антлантика от Европа до Северна Америка. По-късно този срок ще се скъси наполовина, но сега и това време се счита за своеобразен рекорд!
Други популярни и модерни кораби от това време, които също са на френските транспортни линии са още: „Ил де Франс", „Париж", „Лафайет", които се рекламират и в българския емигрантски вестник в САЩ, „Народен глас". Офисите за закупуване на билети са в Ню Йорк и в София.
Същият вестник публикува и статия за друг популярен параход на същата компания – корабът „Париж". „Параходът е снабден с най-модерните и най-усъвършенствани приспособления за комфортно и безопасно пътуване на пасажерите...". Инсталирани са микрофони, благодарение на които всеки пасажер, без значение, в коя част на парахода се намира, може да чува, различна музика, концерти, съобщения и др., без да излиза от кабината си.
Това са само част от емблематичните емигрантски параходи, които превозват българи от Европа към Северна Америка и които оставят трайни следи в националната ни емигрантска история.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер