Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Свят "Вулкания" и „Ураниум" - емблеми на световните морета

"Вулкания" и „Ураниум" - емблеми на световните морета

Е-мейл Печат ПДФ

korabi1Италианските пътнически кораби оставят трайни следи в историята на българската емиграция главно към Северна Америка. Италианците са традиционалисти в производството на параходи за превозване на пътници през океана, но в същото време са и новатори, които следят световните тенденции и сами правят рационализации, за да привличат повече пътници.

Параходът „Вулкания" е предвиден да бъде пуснат в експлоатация на 30 Януари 1926 г. Завършен е на 2 Декември 1928 г. развива скорост от 35 km / h). Капацитетът му е 1760 пътници.
„MS Вулкания" е италиански пътнически кораб, построен от „Cantiere Navale Triestino", Монфалконе, Северна Италия, за италианската фирма, „Cosulich Line„.
„Вулкания" е вторият от трите почти сестри-кораби, построени за „Cosulich Line" (другите са „Saturnia" и „Urania"). „Вулкания" се смята за един от най-успешните пътнически кораби, строени някога. Той тежи 23 970 бруто тона. Местата за първа класа са 310, за втора - 460, има 310 в места междинна класа и 700 пътници могат да ползват парахода в 3-та класа
През 1930 г. „Вулкания" е оборудвана с нови дизелови двигатели, които повишават скоростта до 21 възела. „ Вулкания" и „Saturnia" са първите лайнери, които предлагат голям брой кабини със самостоятелни балкони. Те са декорирани в класически консервативен стил, с произведения на изкуството.
Първото пътуване на „Вулкания" е на 18 декември 1926 г., от Триест до Патра, Неапол и Ню Йорк. През декември 1936 г. е последния рейс - Триест-Ню Йорк за „Cosulich Line" и през 1937 г. вече пътува за новосформираната „Italia Line".
През октомври 1943 г. „Вулкания" превозва американски войски а на 29 март 1946 г. е чартиран за „American Line", предимно за износ и пътува по маршрута Ню Йорк - Неапол - Александрия. По-късно отново е върнат на „Italia Line".
Предвидено е „Вулкания" да бъде бракуван през 1974 г., но параходът потъва преди да достигне последната си декстинация...!korabi2

Според данни от доклад на един от ръководителите в екипажа на кораба „Ураниум", той пътува от Ротердам до Ню Йорк, през Халифакс, през далечната 1913 г. по същото време на парахода се намират двама видни бъдещи емигранти – Стойо Крушкин и Христо Серафимов. Те пътуват на 23 септември 1913 г., от пристанището в Ротердам към Ню Йорк, където пристигат на 6 октомври. Данните са от сайта libertyellisfoundation.org.
Параходът „Ураниум" е построен от „Wm Denny & Bros" през 1891 г. като "Avoca". Корабът има 5183 бруто тона и развива скорост от 14 възела. Настаняването е 80-човека в първа класа и 1000-в трета класа.
Корабът е пуснат на вода на 9-ти юни 1891 и първото му пътешествие е на 14 септември 1891 г.. През 1896 г. е чартиран за испанската „Cia. Trasatlantica", преименуван на "Сан Фернандо" и се използва за курсове до Централна Америка, като обслужва Куба, най-вече с войски. Връща се в Британска
Индия по-късно същата година, когато и си връща предишното име. Между 1899-1900 г. „Ураниум" прави четири пътувания за превоз на военни части между Индия и Южна Африка, за Англо-бурската война, а известно време е и кораб-болница.
През 1903 г. е прехвърлен на „Steam Nav.Co" и през 1907 г. е продаден и преименуван на "Атланта". Използва се като Royal Yacht за посещение крал Кристиан в Гренландия.
През 1908 г. си връща оригиналното име "Avoca" и на 1-ви април 1908 г. започна първото пътуване от Хамбург - Ротердам - ​​Халифакс - Ню Йорк. През юли 1908 г. се сблъсква със закотвен немски параход. Корабът е отведен в Ротердам, а след това е арестуван за разходите, възникнали в резултат на сблъсъка. Компанията е в несъстоятелност и "Avoca" е продадена на търг за „C.G.Ashdown". Преименуван е на "Ураниум" и е в лошо общо състояние.
В продължение на години се ползва само за емигрантска търговия. На 3 април 1909 г. са възобновени пътуванията по маршрута от Ротердам, ​​през Халифакс до Ню Йорк.
В началото на 1913 г. „Ураниум" е ремонтиран, заради пожар при опит да помогне на друг бедстващ кораб. През 1916 г. параходът е продаден на „Cunard Line", преименуван е на "Feltria" и започва рейсове отново до Ню Йорк. На 5 май 1917 г. „Ураниум" е подложен на торпедна атака и е потопен от немската подводница UC.48. Загиват 45 човека.
Това са два от класическите кораби, които превозват емигранти през Северния Атлантик. „Вулкания" и „Ураниум" са параходи-емблеми, които трайно са се настанили в историята на българската емиграция предимно в Северна Америка. Много са българите, които са пребивавали на борда им, в пътя им към Новия свят, с много надежди, очакване за по-добър и достоен живот и с мечтата, да успеят да спастрян някой и друг долар, за да подпомогнат семействата си в „Стария край"...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер