Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 25
Home Седмицата Свят Изборите в Германия като проверка на реалността

Изборите в Германия като проверка на реалността

Е-мейл Печат ПДФ

Може би това е полезна доза реализъм: както се оказа, в крайна сметка Германия не е толкова изключителна. Вярно, избирателите отново дадоха мнозинство на управляващия Християндемократически съюз, а Ангела Меркел забележително ще остане канцлер четвърти мандат. Но като цяло Германия не избегна западната популистка вълна.
Окончателните изборни резултатитрудно могат да се формулират в опростен вид, но ето какво може да се каже: дясноцентристките християндемократи се представиха по-лошо отпреди и по-зле, отколкото се очакваше. Социалдемократите поеха по пътя на останалите лявоцентристки партии на континента и се представиха много по-лошо, отколкото преди и много по-лошо от очакваното.
По-малките партии като либералите, Зелените и крайнодесните, се справиха по-добре от преди. А антимигрантската, антиевропейската и антинатовската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се представи по-добре откогато и да е и спечели 13.5% от гласовете.
Изводът е, че както в Холандия, Австрия, Франция и Полша, а също и САЩ, Великобритания, Унгария, Швеция, Финландия и Италия, както и почти навсякъде другаде, крайните националисти сега ще се заявят по-силно в официалната политика на Германия.
Влиянието ще бъде усетено най-сериозно в самата Германия, тай като дузина съвсем нови крайнодесни политици ще са членове на Бундестага. Тази кохорта не е особено отдадена на нормите на германската политическа система с нейните традиции на колегиалност и компромиси, така че германската политика може да стане по-малко консенсусна. Конспиративна онлайн кампания, свързана с АзГ, вече започна да твърди за "изборна измама" а водещи политици от партията казаха, че оттук нататък постоянно ще "дебнат" Меркел.
Тази група е най-сплотена най-единна по една тема – отхвърляне на хуманитарното решение на Меркел да приеме огромен брой бежанци, така че може да се очаква съсредоточаване в този проблем и нарастване на съпътстващата истерия.
И накрая, това е група, която се ползваше с открита и активна руска подкрепа в социалните медии, затова също така може да се очаква още по-голямо и забележимо присъствие на Русия в германския интернет и дори ръст на проруските настроения в Германия.
Изборният резултат в Германия ще има влияние и навън. Сега на Меркел й се налага да поддържа единство в по-фрагментирана коалиция, която вероятно ще включва либералите и Зелените. Това може би ще затрудни допълнително Германия в провеждането на революционните реформи, необходими да направят Европейския съюз по-хомогенен както по отношение на икономиката, така и на външната политика, Очакваното партньорство между Меркел и Еманюел Макрон ще стане малко по- неустойчиво. И макар че Меркел както и по-рано ще е твърда в неприемането на руската военна намеса в Украйна, е разбираемо, че за нея ще стане по-трудно да поддържа този курс.
Изборните резултати обаче имат и положителна страна. Германия вече не е някакво божествено изключение – и това може би е за добро. Нарастващото й чувство на морално превъзходство – спрямо Франция, Полша и други съседи с безцеремонни националистически политици; спрямо САЩ с техния объркан Бял дом – бързо ще се топи. Германия сега влиза в отбора на страните, които се борят със сходни проблеми, вместо да е незаинтересован аутсайдер.
Водещите политически умове в най-богатата страна в Европа сега са принудени да се съсредоточат неотложно върху успокояването на антиимигрантските и анти-ЕС емоциите в собствената си страна, а не само да ги осъждат в други държави. Това е важно, тъй като германската политика по отношение на бежанците, парите и всичко останало, е сама по себе си източник на някои от тези емоции, или поне някои си представят така.
Така че, да, Меркел ще си запази работата, но тази работа става по-трудна.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер