Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Свят Българите в Гърция празнуват в навечерието на деня на народните будители

Българите в Гърция празнуват в навечерието на деня на народните будители

Е-мейл Печат ПДФ

greeceВ навечерието на  един толкова български празник – 1 ноември Деня на народнитe будители, грандиозна и запомняща се изява се проведе в сградата в Атина. Културно- просветно дружество „Будители" , учениците на БНУ „Св.св. Кирил и Методий", певческа формация „Родина„ и танцова формация „Детелини" представиха един уникален по рода си спектакъл. На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни. Всички те, както и гостите с присъствието и аплодисментите си отдадоха своята почит към всички онези будители, просветители и сеячи на истината,благодарение на които се е съхранила българската нация.

С аплодисменти бе посрещната председателката на КПД „Будители" госпожа Мими Ничева, която изнесе приветсвено слово и поздрави всички в залата. Присъдена бе и почетната грамота „Будител 2017", тази година на г-жа Мария Вълкова, за работата и усилията и за запазване на българщината зад граница през изминалата учебна 2016-2017 година.
Бяха рецитирани прекрасни стихове възпяващи българските будители, останали в историята ни.
Празникът се случва в навечерието на Деня на народните будители, в неделя, тъй като това е единственият свободен ден в седмицата на над 90% от сънародниците ни в южната ни съседка. Повечето от тях работят по домове.
Чрез драматизацията на разказа „ Ветрената мелница" – по Елин Пелин, чрез много актьорско майсторство, танци и песни представиха по незабравим начин българската култура и дух. Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване с ръководители Мирела Георгиева и Лили Лазарова, пренасяше присъстващите в родна България, чрез предмети и картини носещи български уют и топлина. Сценаристите на спектакъла Виолета Спаскова и Ваня Гочева, музикалното оформление под ръководството на Хенри Ейлерс ,и най-вече актьорите, успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която не преставаше да аплодира. Финалът беше наистина трогателно запомнящ - задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено от главните герои в спектакъла с развятото българско знаме.

 

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер