Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Свят Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Е-мейл Печат ПДФ

canadaПаметникът на Апостола ще вдъхновява и провокира родолюбие сред сънародниците ни в Канада, като ще се извисява в православната църква "Св. Димитър" в град Брамптън, провинция Онтарио.

Церемонията по откриването се състоя на 29 октомври в българската православна църква. По време на тържественото отбелязване на събитието бяха изпълнение канадският и българският химн, след което монументът беше осветен от енорийския свещеник отец Валери Шумаров. Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, 2 дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.
В почит на паметта на великия революционер на мястото на паметника бяха оставени цвята и венци. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл "Димитровче" и рецитал на Мишел Новакова и Симон Бошнакова от неделното училище "Канев" при храма.
Заслуга за този родолюбив акт имаха хората от канадската общност, както и българи, живеещи на наши земи, направили дарения с цел реализиране на мащабния проект. Важна роля в сбъдването на идеята изиграха и почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на храма "Св. Димитър" с председател г-жа Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев.
Българските архитекти инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска стоят зад сътворяването на паметника.
Поздравително съобщение отправи и президентът Румен Радев:
Благодарение на своята енергия и отдаденост, родолюбивата българска общност доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме.

 

Константин Курдалиев
www.uspelite.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер