Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
януари 20
Home Седмицата Свят Сеул предложи на Пхенян преговори на високо равнище

Сеул предложи на Пхенян преговори на високо равнище

Е-мейл Печат ПДФ

Южна Корея предложи на северната си съседка преговори на високо равнище на 9 януари, за да подобрят отношенията си, съобщиха световните агенции в понеделник.
Предложението бе отправено ден след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, като част от усилията за намаляване на военното напрежение на Корейския полуостров.
Часове след речта на Ким, канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин приветства предложението на Пхенян по начин, който може да засили още повече напрежението със САЩ. Изявлението наблягаше на ролята на двете корейски страни в решаването на ядрената криза - противно на подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп, според който не може да се започват преки преговори, преди да има признаци, че КНДР се отказва от ядрените и ракетни изпитания, както и без съгласие, че крайната цел на всички преговори е пълно премахване на севернокорейските ядрени сили.
Последва изявление на южнокорейският президент, че подобряването на междукорейските отношения е свързано с уреждането на въпроса със севернокорейската ядрена програма. Във встъпителните си думи на понеделнишкото редовно правителствено заседание Мун поиска министерствата на националното обединение и на спорта бързо да излязат с мерки, за да се подпомогне участието на Северна Корея в Зимната олимпиада в Пьончан.
По-късно в понеделник южнокорейският министър на националното обединение Чхо Мьон-кьон заяви на пресконференция в Сеул, че страната му предлага представители на двете Кореи да се срещнат на 9 януари в граничното селище Панминчжон, за да обсъдят участието на Севера в Олимпийските игри, както и други въпроси от взаимен интерес за подобряване на двустранните отношения.
Новогодишното изявление на севернокорейския лидер за масово производство на ядрени оръжия и междуконтинентални ракети през новата година крие хитра нова стратегия за започване на преки преговори с Южна Корея, с надеждата да раздели Вашингтон и Сеул, които са съюзници от седем десетилетия. Може би Ким усещаше напрежението между президента на САЩ Доналд Тръмп и южнокорейския му колега Мун Дже-ин, когато призова за спешен диалог между двете корейски страни преди откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, планирано за следващия месец, коментира вестник „Ню Йорк таймс".
Напрегнатите отношения между съюзниците се влошават от месеци. Президентът Мун е либерал, който иска икономическо и дипломатическо откриване към Северна Корея (КНДР), докато Тръмп работи упорито, за да притисне Пхенян с все по-тежки санкции. През последните месеци Мун вбеси американския президент и съветниците му и със заявлението си, че има право на вето над всякакви превантивни военни действия на САЩ срещу севернокорейската ядрена програма, припомня изданието.
Досега Ким като цяло пренебрегваше Мун - представян от севернокорейски медии като безгръбначен лакей на САЩ - но рязката промяна на тона и политиката към двустранни преговори между Северна Корея и южната й съседка показват, че Ким вижда възможност да задълбочи разделението между Сеул и Вашингтон. Пхенян залага на това, че САЩ няма да могат да окажат по-голям натиск над КНДР, ако нямат съгласието на южнокорейските си съюзници.
Този гамбит може да проработи, продължава „Ню Йорк таймс". Ким може да е мотивиран донякъде и от нуждата от отслабване на международните санкции, които са започнали да оказват влияние, според достъпната информация.
Южнокорейският президент пък залага, че е много по-малко вероятно КНДР да смути зимната олимпиада, ако в тях участват севернокорейски състезатели. Освен това намекът на администрацията на САЩ за възможен превантивен удар и разгорещените изявления на Тръмп и Ким разтърсиха Южна Корея, която би се оказала на фронтовата линия на евентуални военни действия.
Големият въпрос е дали подходът на Ким Чен-ун ще даде резултат. Поддръжниците на твърдата линия в Сеул и Вашингтон се опасяват, че евентуално намаляване на напрежението на Корейския полуостров може да доведе до отслабване на прилагането на санкциите. Мун се надява на пауза в ядреното противопоставяне по време на зимните олимпийски игри и смята да използва инерцията за започване на преговори с КНДР, в които по-късно може да се включат САЩ, Китай и Русия. Но точно тук разделението между Южна Корея и САЩ може да се превърне в пропаст - защото това може да доведе до запазване на едно статукво, което Тръмп вече обяви за неприемливо, коментира американският всекидневник.

 

www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер