Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Свят Space X изстреля успешно най-мощната съвременна ракета

Space X изстреля успешно най-мощната съвременна ракета

Е-мейл Печат ПДФ

Компанията SpaceX влезе в историята на космонавтиката след успешно изстрелване на ракетата Falcon Heavy, която е най-мощният съвременен космически апарат. Изстрелването се случи точно в 22:45 часа българско време на площадката в Кейп Канаверал (Флорида).
Собственикът на SpaceX Илон Мъск използва теста за реклама на компанията си за производство на електромобили. За баласт бе използван личната спортна кола на предприемача - ярко червена Tesla Roadster. В нея бе мониторан манекен с бял скафандър, а на монитора на колата бе изписана прословутата фраза от "Пътеводител на галактическия стопаджия" - "Без паника". Планът е колата да застане на орбита между Земята и Марс.
Може би най-интересната част от космическото шоу беше контролираното приземяване на двете странични степени на ракетата. Те са за многократна употреба и успяха да кацнат едновременно в уречената секунда на площадката за приземяване.
Проблем обаче се появи с първата степен от централната ракета. Тя трябваше да кацне на плаваща в Атлантическия океан платформа, която носи името "Аз все още те обичам". Сигналът от тази степен бе загубен малко след отделянето й. Коментаторите се опитаха да обяснят прекъсването на сигнала със силните вибрации.
Falcon Heavy е конструирана да изведе в околоземна орбита близо 67 тона товар, което би струвало 90 милиона долара на старт.
Това е два пъти по-голям капацитет от най-голямата ракета в американската флотилия - Delta 4 Heavy на United Launch Alliance (ULA). Falcon Heavy може да се окаже конкурент и на проекта на НАСА, наричен Space Launch System (SLS). НАСА разработва система, която трябва да отведе човек до Марс.
SpaceX има план за три мисии на Falcon Heavy. Две трябва да бъдат с хора на борда, което включва дори туристическа обиколка на Луната.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер